Lage opbouw vloerverwarming voor optimaal binnenklimaat

Wil je een binnenklimaat van het hoogste comfort of past een normale vloerverwarming niet? Dan is de 20mm Variokomp lage opbouw vloerverwarming dé oplossing. Dit systeem wordt sinds 2005 door vele installateurs gebruikt bij zowel renovatie en nieuwbouw projecten. Deze droogbouw vloerverwarming:

 • is super dun met 20mm totale opbouwhoogte
 • heeft de hoogste afgifte per m²
 • zorgt voor stabiele binnentemperatuur door vlotte reactietijd
 • kan wel slakkenhuis als meander patroon

Lage opbouw vloerverwarming. Waar pas ik het toe?

Lage opbouw vloerverwarming werd eerst gezien als alternatief als normale vloerverwarming geen optie was. Echter wordt het nu eigenlijk gebruikt vanwege het hoge comfort, installatiegemak en korte installatieduur (wachttijd). Daarnaast kun je het gebruiken als er

 • sprake is van een houten ondervloer (balken);
 • een bestaande (betonnen) vloer ligt;
 • geen ruimte is voor een traditionele vloerverwarming (weinig opbouwhoogte);
 • op de bovenverdieping geplaatst moet worden (bijv. badkamer of slaapkamer);
 • niet in de vloer gefreesd kan worden.

 

vloerverwarming platen voor op bestaande vloer

Meer info over lage opbouw vloerverwarming

Op deze pagina vertel ik meer over de installatie en voordelen van onze lage opbouw vloerverwarming. Ook laten we aan de hand van een voorbeeldberekening zien wat Variokomp kost en tenslotte vind je onderaan de pagina ook een paar handige downloads. Op deze website staan bovendien een aantal interessante referentieprojecten.

 

 

Zonder frezen vloerverwarming leggen

Een alternatief voor een normale vloerverwarming is infrezen of een lage opbouw vloerverwarming. Met name bij de laatste ervaar je het hoogste comfort, geen stof en installatiegemak. Bij Variokomp droogbouw vloerverwarming wordt namelijk niet gefreesd. De kant-en-klare 18mm fermacell gipsplaten zijn in de fabriek namelijk al voorzien van noppenplaten. Bovendien leg je deze gipsplaten zwevend op de bestaande vloer en frees je niet gleuvel in de bestaande vloer. Daarom is er geen schroef of lijmwerk nodig en verloopt de installatie snel en schoon.

Fermacell vloerverwarming leggen
18mm noppenplaten leggen
Vloerverwarming verdeler aansluiten
Koppelen aan verdeler

Waarom kiezen voor droogbouw i.p.v. infrezen?

 • Hogere en betere afgifte omdat je niet de complete vloer hoeft te verwarmen. Alleen slechts de 18mm plaat en vloerafwerking
 • Je hebt tijdens de installatie geen last van stofverplaatsing & geluidsoverlast
 • Infrezen is riskant omdat er leidingen door de vloer kunnen lopen of de vloer is niet geschikt (te dun of bijv. nehobo)

 

Wat kost Variokomp lage opbouw vloerverwarming?

Dit is afhankelijk van de situatie. Is er bijvoorbeeld een pompverdeler nodig, om hoeveel groepen gaat het en zijn er additionele artikelen nodig? Dat heeft allemaal invloed op de vierkante meter prijs. Als consument moet je als richtprijs uitgaan van €100 tot € 120 per vierkante meter. Dat is dan inclusief pompverdeler en materialen. Voor installatiebedrijven en wederverkopers hanteren we natuurlijk andere inkoopcondities. Wil je een exacte prijsindicatie? Neem dan contact op via 058 – 288 47 39 of info@variotherm.nl

 

 

vloerverwarming noppenplaat installeren

Verschil in kosten m.b.t. traditionele vloerverwarming en elektrische vloerverwarming

De prijs / kosten van het Variokomp systeem is wat duurder dan een traditioneel of elektrisch systeem. Gelukkig is dat wel verklaarbaar. Bij een traditioneel systeem heb je namelijk nog te maken met:

 • het isoleren en leggen van een ondervloer
 • het betalen van een betonnen afdekvloer
 • Aanrijd / transportkosten van het beton

Daarnaast is Variokomp veel sneller droog dan een traditioneel systeem. Je bespaart dus ook een hoop (wacht) uren. Ter vergelijking: Variokomp is in bepaalde omstandigheden binnen 24 uur vollast begaanbaar. Bij traditioneel is de wachttijd vaak enkele weken, afhankelijk van de dikte van de zandcementlaag.

Een elektrische vloerverwarming is bij aanschaf vaak iets goedkoper, echter heb je weer te maken met vele hogere stookkosten. In dit artikel vertellen we over het verschil tussen een elektrisch systeem en een watergedragen vloerverwarming.

 

In welke situaties plaats je lage opbouw vloerverwarming?

 • Gestapelde bouw (appartementen en flats)
 • Er lopen leidingen door de bestaande betonnen vloer
 • Bovenste verdiepingen zoals zolders, badkamers en slaapkamers
 • In oudere huizen zoals grachtenpanden waar houten balken liggen
 • Bij renovatieprojecten en houtskeletbouw

installeren vloerverwarmingvulmassa vloerverwarming variokomp uitsmerenlaminaat op lage opbouw vloerverwarming

 Installeren vloerverwarming

 1. Voordat je de noppenplaten plaatst, breng je dampdichte folie en randstrookisolatie aan
 2. Leg daarna de kompaktplaten (noppen) in halfsteensverband neer
 3. Vervolgens loop je de verwarmingsbuis in slakkenhuis of meanderpatroon tussen de noppen
 4. Tenslotte breng je de vulmassa aan en strijk je het af

 

lage opbouw vloerverwarming installeren monteren

Moet ik de vloer ook isoleren?

Dat verschilt per situatie. Is de vloer vanaf onder (kruipruimte) al geïsoleerd? Dan is extra isolatie onder de fermacell platen niet nodig. Kun je de vloer vanaf onder echter niet isoleren? Dan adviseren wij om XPS of houtvezelisolatie aan te brengen. Bij isolatie ligt de dikte daarbij tussen de 10 en 30mm in verband met de drukbelasting. De houtvezelisolatieplaat is 5mm dik en heeft bovendien extra geluiddempende eigenschappen.

 

Alternatief vloerverwarming

Wil je toch geen vloerverwarming plaatsen? Dan is een wandverwarming een perfect alternatief en vaak ook te gebruiken als hoofdverwarming.

 

 

Interessante downloads

Voor de distributie van onze oplossingen werken wij exclusief samen met Technea Duurzaam. Op hun website vind je dan ook alle handleidingen, egalisatieadviezen, brochure’s en projecten waarbij Variokomp is toegepast.

 

 

Heb je behoefte aan advies?

Stel dan je vraag aan onze specialisten via info@variotherm.nl

of 058 – 288 47 39.