Variotherm.nl > Droogbouw vloerverwarming > Variokomp vloerverwarming (droog systeem) met dunste opbouwhoogte

Variokomp vloerverwarming (droog systeem) met dunste opbouwhoogte

Dunste vloerverwarming voor renovatieprojecten

Ben je een woning aan het renoveren en wil je vloerverwarming aanbrengen? In de bestaande bouw heb je dan vaak een lage opbouw vloerverwarming (droog systeem) nodig. Bij dit soort projecten ligt er vaak of een houten ondervloer of zandcement dekvloer. Hierdoor heb je niet voldoende opbouwhoogte voor een traditioneel systeem. Ook is dit type met +/- 125 kilo per m2 vaak te zwaar voor de vloerconstructie. In deze blog leg ik daarom meer uit over de installatiemethode, afgiftes, ondergrond en vloerafwerking.

Variokomp droogbouw systeem vloerverwarming

Ook vloerverwarming in ruimtes waar je dacht dat het niet kond

De laatste jaren neem de vloerverwarming (droog systeem) een vogelvlucht. We willen allemaal namelijk een hoger comfort en de energierekening verlagen. Daarnaast heeft de komst van de warmtepomp ook een positieve invloed omdat deze warmteopwekkers met lage temperatuur afgiftesystemen (LTV) werken. Veel mensen denken echter dat vloerverwarming geen mogelijkheid is omdat er bijvoorbeeld al een bestaande betonnen ondervloer ligt. Of zoals bij oudere woningen of houtskeletbouw een houten ondervloer.

Gelukkig is Variokomp vloerverwarming in vrijwel iedere ruimte te installeren. Doordat het complete systeem (gipsvezelnoppenplaat, buis en vulmassa) slechts 20mm dik is, past het vrijwel in iedere ruimte. Zelfs bovenop houten vloeren!

 

Houten vloeren vloerverwarming

Naast dat je Variokomp bovenop houten vloeren (onderbalken) kunt leggen, is het ook af te werken met houten vloeren. Hout, laminaat, PVC, PU-gietvloeren, tegels. Vrijwel alles is mogelijk. Voor verlijmingsadvies kun je onderaan het artikel een bijlage downloaden.

laminaat op lage opbouw vloerverwarming

Variokomp kun je boven op houten balken leggen vanwege het lage gewicht. Per vierkante meter (m2) weegt het slechts 25 kilo. De onderconstructie kan dit gewicht vaak makkelijk dragen. Deze vloerverwarming wordt dan ook veel gelegd in grachtenpanden en oude huizen, zo hebben we veel projecten in de Amsterdamse grachtengordel.

 

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Zowel bijverwarming als hoofdverwarming is mogelijk met Variokomp. Helemaal als je ook nog goed isoleert. Een groot voordeel van deze vloerverwarming is de reactietijd. Doordat het systeem weinig massa bevat, is er ook weinig nodig om warmte af te geven. Ten opzichte van een traditioneel systeem, wordt Variokomp als super snel ervaren. Binnen een half uur voel een duidelijk opwarming van de vloer.

Vermogens bij een ruimte temperatuur 20°C:

  • Ta/Tr=50/45°C = 154 W/m²;
  • Ta/Tr=50/40°C = 140 W/m²;
  • Ta/Tr=45/40°C = 126 W/m²;
  • Ta/Tr=45/35°C = 110 W/m²;
  • Ta/Tr=30/20°C =   27 W/m²;

 

Referentieprojecten

De Variokomp droogbouw vloerverwarming is bij vele installateurs geliefd. Dit vanwege het installatiegemak, kwaliteit en snelle droogtijden. Hieronder een paar projecten waarbij Variokomp is toegepast. Klik op de foto’s voor meer informatie over het project.

droog systeem vloerverwarming monumentaal pand
Variokomp vloerverwarming in monumentale buitenplaats
dunste opbouw vloerverwarming
Dunne vloerverwarming toegepast in Houthavenkade
grachtenpand voorzien van droog systeem vloerverwarming
Grachtenpand in Hoorn voorzien van Variokomp vloerverwarming

 

 

 

 

 

 

 

Downloads

arjen schots

Op zoek naar een betrouwbaar afgiftesysteem voor jouw renovatieproject? Neem dan eens contact op via  info@variotherm.nl of 058 – 288 47 39.

 

 

1 Comment

  1. Cvswarmte | | Beantwoorden

    Bedankt voor je tekst en uitleg! Hier was ik precies naar op zoek.. Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *