Heb je na het lezen van onze website nog vragen? Bekijk dan of het antwoord op je vraag hieronder staat. Staat deze er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar info@variotherm.nl of neem contact op via 058 – 288 47 39.

 

1. Algemene vragen

Ja, onze systemen werken namelijk op lage temperatuur. Bij een warmtepomp is een lage temperatuur verwarming vereist, een pelletketel functioneert ook met traditionele radiatoren.
Zowel de vloerverwarming als de wandverwarming.
Onze plintverwarming en convectorputten zijn bedoeld als bijverwarming. Ook met het klimaatplafond kun je verwarmen, echter is dat wel afhankelijk van de ophanghoogte. Meestal wordt het klimaatplafond ingezet om ruimtes te koelen.

 

2. Vloerverwarming (algemeen)

Deze keuze is afhankelijk van de situatie en de wensen. Het infrezen is namelijk lang niet altijd mogelijk. Dit omdat er leidingen door de bestaande vloer lopen en/of de vloer niet dik genoeg is om in te frezen. Het lage opbouw systeem leg je bovenop de bestaande vloer (bijv. beton of houten onderbalken). Hiervoor is 20mm opbouwhoogte nodig. Groot voordeel is dat het systeem eenvoudig te leggen is en het geen vuil veroorzaakt.
De Variothermsystemen zijn water gedragen en werken op lage temperatuur. Het aanleggen van een elektrische vloerverwarming is over het algemeen iets goedkoper, echter na de installatie vallen de energiekosten veel hoger uit dan bij een watergedragen systeem.
Het verschil is verwaarloosbaar. Bij het lage opbouw systeem is de vloer binnen 30 minuten aangenaam warm.

 

3. Lage opbouw vloerverwarming (Variokomp)

Standaard (inbegrepen bij €66,- per m²):
 • Fermacell noppenplaat (1000mm x 600mm x 18mm)
 • Verwarmingsbuis (10 meter)
 • Vulmassa (6 kilo)
Optioneel:
 • Dampdichte folie
 • Randstrookisolatie
 • Blanke platen voor locaties waar geen vloerverwarming nodig is
 • Verdeler met of zonder pomp (tot 15 groepen)
 1. We adviseren om eerst de verdeler (met of zonder pomp) op de gewenste plek te hangen. Deze is in achteraf in hoogte verstelbaar
 2. Vervolgens leg je op de bestaande vloer dampdichte folie en rondom de ruimte breng je randstrookisolatie aan.
 3. De kompaktplaten leg je vervolgens in halfsteenverband op de vloer. Dit kan zwevend.
 4. Hierna loop je de verwarmingsbuis in de platen. Dit kan in meander of slakkenhuis patroon.
 5. Als dat klaar is, breng je de vulmassa aan en strijk je het af.
 6. Nu wacht je 24 uur waarna de vloer weer vollast begaanbaar is.
 7. De vloer werk je nu af met de gewenste vloerafwerking
 • Bruto adviesprijs van €66,- per vierkante meter
 • 79,86 inclusief BTW
* Aan het indicatiebedrag kunnen geen rechten worden ontleend
Nee, de fermacell noppenplaten zijn zwevend te leggen. Er komt dus geen lijm of schroefwerk aan te pas.
Qua vierkante meter prijs wel. Echter als je rekening houdt met de andere factoren, liggen de prijzen dicht bij elkaar Bij een traditioneel systeem betaal je namelijk nog extra voor:
 • transportkosten betonleverancier
 • Kosten zandcement / beton
 • Aanbrengen onderconstructie + isolatie
 • De wachttijd bij een traditioneel systeem is vele malen langer dan bij een droogbouw systeem
Dit hangt van de situatie af. Is de kruipruimte / vloer al geïsoleerd? Dan is er geen extra isolatie nodig. Kun je de kruipruimte niet isoleren? Dan adviseren we om XPS-isolatieplaten te gebruiken. Je legt deze onder de Variokompplaten. Je kunt XPS-platen tot maximaal 30mm gebruiken i.v.m. stabiliteit, starheid en druk.   Let op: als je een 10mm XPS plaat gebruikt, komt de totale opbouwhoogte op 30mm

 

4. Muurverwarming

We adviseren onze Register Muurverwarming. Hierbij bevestig je (zonder regelwerk) de rails direct aan de muur. Deze rails wordt om de 50cm met slagpluggen aan de muur bevestigd. De verwarmingsbuis klik je vervolgens vanaf onderaan vast in de bevestigingsrails. De muurverwarming werk je volgens af met bijvoorbeeld leem of pleister.
In deze situatie adviseren we de Module Muurverwarming. Dit zijn kant-en-klare wandplaten met daarin een verwarmingsbuis verwerkt. De platen (verkrijgbaar in diverse afmetingen) bevestig je eenvoudig op het regelwerk en de buizen verbind je onderling met elkaar.
Ja, alleen heb je dan wel genoeg muuroppervlakte nodig om aan de warmtevraag van de kamer te voldoen.
Nee, de verwarmingsbuizen zijn al voorzien van isolatie waardoor er geen sprake is van warmteverlies.
Het leidingwerk sluit je aan op een verdeler. Afhankelijk van de situatie is deze met of zonder pomp. Vanaf de verdeler lopen de aanvoer- en afvoerbuizen naar de verschillende verwarmingsgroepen. Voor een uitgebreide installatiehandleiding kun je contact met ons opnemen.
Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de hoogte van de aanvoertemperatuur en hoe goed de ruimte is geïsoleerd.