Plafondkoeling, duurzame oplossing om een ruimte koel te houden

Plafondkoeling, duurzame oplossing om een ruimte koel te houden

In de zomer is het binnen ook vaak flink warm. Om een ruimte snel te koelen kun je een airco gebruiken. Dit elektrische apparaat blaast koude lucht de ruimte in waardoor de temperatuur snel daalt. Je ervaart echter ook een koude tocht, droge lucht en lawaai. Een energiezuiniger en comfortabeler alternatief is een plafondkoeling en/of wandkoeling. 

 

Plafondkoeling, hét alternatief voor de airco

Een plafondkoeling (ook wel klimaatplafond) werkt heel anders dan een airco. Een airco is een elektrisch apparaat en een koelplafond een afgiftesysteem. Net als een vloerverwarming en wandverwarming.

Bij een plafondkoeling bevestig je buizen aan het plafond. Met een warmtepomp of koelunit laat je vervolgens koud water door het buizennetwerk stromen. Het plafond fungeert daardoor als één groot koeloppervlak. Warme opstijgende lucht koelt hierdoor af. Deze methode van koelen is dan ook tochtloos, stil en energiezuinig.

Variotherm Koelplafond klimaatplafond voor op steenachtige ondergrond Variotherm droogbouw klimaatplafond / koelplafond Variotherm akoestisch klimaatplafond / koelplafond

Goed om te weten!

Een koelplafond koelt een ruimte van bijvoorbeeld 28ºC niet naar 18ºC. Het afgiftesysteem zorgt er namelijk voor dat de kamertemperatuur van te voren al niet oploopt naar onaangename waardes.

 

SOORTEN KOELPLAFONDS

Om een oplossing te bieden bij steenachtige plafonds of bijvoorbeeld houten plafonds, hebben we diverse soorten koelplafonds:

  • MODULE: Bij dit systeem schroef je een 18mm gipsvezelplaat (zelfde materiaal als fermacell)  aan een houten of metal stud regelwerk. Bovendien bevatten de prefab-platen een geïntegreerde 11.6 x 1.5mm buis. De montage is daarom snel en eenvoudig.

 

  • EASYFLEX: Bij dit type bevestig je een buizennetwerk aan een steenachtige ondergrond. Hierbij gebruik je een speciale rails waar je de buis eenvoudig in klikt. De buizen werk je af met bijvoorbeeld eco-pleister, leem of stuc.

 

  • AKOESTISCH: Dit type is hetzelfde als de Module. De gipsvezel platen hebben echter akoestische boorgaten en een akoestisch vliesdoek. Het galmende geluid wordt hierdoor als het ware geabsorbeerd.

 

 

“Installateur /adviseur en klimaatplafond nodig bij een project? We helpen je graag verder via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in.”

Team Variotherm