Elektrische wandverwarming of muurverwarming met water?

Elektrische wandverwarming of muurverwarming met water?

In dit artikel vertellen we over de verschillen tussen elektrische wandverwarming of wandverwarming met water. We hopen dat je hierdoor een goed beeld krijgt van de voordelen en nadelen van ieder systeem.

Elektrische wandverwarming

Eerst vertellen we wat over elektrische wandverwarming. Dit type is in aanschaf vaak goedkoper dan de watergedragen variant. Ook de installatie is gemiddeld iets eenvoudiger. Je hoeft dit systeem namelijk niet aan te sluiten op het bestaande cv-circuit.

Dit artikel wijst uit over deze voordelen echter opwegen tegen de hogere energiekosten (verbruik) en het lagere comfortgevoel.

Elektriciteit is de perfecte energiebron voor verlichting of elektrische apparaten. Voor het verwarmen van woningen is het echter minder geschikt omdat:

 • Elektriciteit is een slechtere warmtedrager dan water. Als de verwarming uitgaat, houdt het slecht warme vast.
 • De energiekosten bij elektrisch verwarmen liggen 3x (300%) hoger dan bij een watergevoerd systeem
 • Bij de productie van elektriciteit (in de winter vaak kolencentrales en windmolens) gaat 50% van de energie verloren.
 • De elektriciteitscentrale staat vaak ver van de woning vandaan. Daardoor is er veel transportverlies en dat is slecht voor het milieu

Watergedragen wandverwarming

In Nederland worden de meeste woningen verwarmd op basis van water. De radiatoren, vloerverwarming of muurverwarming worden dan gevoed met water vanuit het cv-circuit. Omdat water veel warmte vasthoudt (hoge thermische massa) geeft het over een lange periode warmte af.

Bij een traditionele radiator wordt de warmte via hete lamellen afgegeven aan de circulerende luchtstromen. Bij een vloerverwarming of wandverwarming wordt de warmte omgezet in een stralingswarmte. Hierbij wordt de warmte direct op het lichaam ‘gestraald’. Dit voelt hetzelfde aan als warmte van de open haard of van zonnestralen.

Het water voor het cv-circuit (en tapwater) wordt opgewekt door een pelletketel (geen kachel), warmtepomp, zonneboiler of gasgestookte cv-ketel. In vergelijking met bijvoorbeeld stadsverwarming, wordt de warmte direct gebruikt zonder grote afstanden te overbruggen. Een eigen verwarmingsbron is dan ook een stuk efficiënter.

BEREKENING ENERGIEKOSTEN GAS & ELEKTRA

Om je een goed beeld te geven in de energiekosten, hebben we hierbij een voorbeeldberekening gemaakt:

1 kuub (m3) aardgas geeft evenveel warmte als 8kWh elektrische warmte (VR toestel). De verhouding is dus 1 op 8. Hierbij moeten we wel opmerken dat gas niet duurzaam is. Dat geldt ook voor elektriciteit als het afkomstig is van een kolencentrale. 

Verschil energiekosten gas en elektriciteit
(uitgaande van 1 kuub gas =  8kWh elektra)

 • Gaskosten = € 0,67 per kuub (m³)
 • Elektriciteitskosten = € 0,25 per kilowattuur (kWh) x 8 = €2,-

Dat betekent dat het verwarmen op basis van elektriciteit drie keer (300%) duurder is dan met gas. Wil je afstappen van het gas? Gebruik dan bijvoorbeeld een pelletketel en/of zonthermisch systeem.

STIJGENDE ENERGIENOTA BIJ ELEKTRISCHE WANDVERWARMING

Zoals je ziet stijgt de energierekening bij een elektrische muurverwarming flink. Bij een watergedragen muurverwarming bespaar je ten opzichte van radiatoren juist 15%.

 • Elektrisch van € 90,- naar € 270,- in de maand
 • Watergedragen van € 90,- naar € 77,- in de maand

Wil je de stroomtoename van 300% opvangen met zonnepanelen? Je hebt dan gemiddeld zes keer (6x) zoveel zonnepanelen nodig als normaal. De meeste woningen hebben uberhaubt niet zoveel dakoppervlak.

Aandachtspunt: in de koude maanden gebruik je de wandverwarming intensiever dan in de warme maanden. In de winter weken zonnepanelen echter weinig op. De stroom die je (vaak via salderen) inkoopt bij de energieleverancier is vaak afkomstig van kolencentrales.

Wandverwarming kosten Muurverwarming prijzen

MUURVERWARMING KOPEN

Omdat we een perfect binnenklimaat willen garanderen en daarbij oog te houden voor duurzaamheid, leveren wij alleen watergedragen afgiftesystemen.

3 SOORTEN MUURVERWARMING

Om een oplossing te bieden voor iedere ruimte, hebben we drie types:

 • MODULE: een prefab / droogbouw systeem waarbij je met een 18mm gipsvezel wandplaat werkt. Deze plaat hebben we voorzien van een geïntegreerde verwarmingsbuis. De plaat schroef je dus eenvoudig vast aan een regelwerk. De platen kun je onderling eenvoudig koppelen.
 • REGISTER: dit systeem is geschikt voor steenachtige muren. Je bevestigt hierbij een buizensysteem aan de muur. Daarvoor hebben we een eenvoudige klikrails ontworpen. Het buizensysteem kun je afwerken met bijvoorbeeld eco-pleister, leem of stuc.
 • EASYFLEX: voor de ‘lastigere’ vormen hebben we een zeer flexibele wandverwarming gemaakt. Hierbij bevestig je met een klikrails een dunne buis op bijvoorbeeld ronde oppervlakken.

“Installateur /adviseur en wandverwarming nodig bij een project? We helpen je graag verder via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in.”

Team Variotherm