Variotherm.nl > Nieuws > Elektrische wandverwarming of muurverwarming met water?

Elektrische wandverwarming of muurverwarming met water?

Elektrische wandverwarming muurverwarming

Wil je wandverwarming kopen, dan sta je voor de beslissing om te kiezen voor elektrische wandverwarming of een muurverwarming met water. In dit artikel vertellen we over de verschillen. Wil je een prijsopgave ontvangen? Vul dan het formulier onderaan het artikel in of neem contact op via info@variotherm.nl of 058 – 288 47 39

PS: Technea Duurzaam is de Nederlandse leverancier van de verwarmingsinstallaties van het merk Variotherm

stralingswarmte zonnestralen

 

Muurverwarming met water

Meestal wordt een huis verwarmd op basis van water. De radiatoren, vloerverwarming of muurverwarming worden dan gevoed door water vanuit het cv-circuit. Omdat water veel warmte vasthoudt (hoge thermische massa) geeft het over een lange periode warmte af.

Bij een traditionele radiator wordt de warmte afgegeven aan de circulerende lucht. Bij vloerverwarming of wandverwarming wordt de warmte omgezet in een stralingswarmte. Dit voelt hetzelfde aan als warmte van de open haard of van zonnestralen.

In veel woningen wordt warmte opgewekt door een pelletketel, warmtepomp, zonneboiler of gasgestookte cv-ketel. Ten opzichte van bijvoorbeeld stadsverwarming, wordt de warmte direct gebruikt zonder grote afstanden te overbruggen. Een eigen verwarmingsbron is dus een stuk efficiënter.

 

Elektrische muurverwarming

Ook een elektrische verwarming in de muur heeft voordelen. Zo zijn de aanschafkosten van elektrische verwarming vaak lager dan een wandverwarming met water. Daarnaast is het iets makkelijker te installeren. Je hoeft het systeem bijvoorbeeld niet aan te sluiten op het cv-systeem. De vraag is of die voordelen opwegen tegen het nadeel van de hoge energiekosten (verbruik).

Elektriciteit is voor apparaten als verlichting of de tv de perfecte energiebron. Alleen voor het verwarmen van een woning is het minder geschikt, omdat:

  • Bij de productie van elektriciteit gaat ongeveer 50% energie verloren
  • Omdat de elektriciteitscentrale vaak van de woning vandaan staat, heb je te maken met veel transportverlies. Een belastend proces wat slecht is voor het milieu
  • Elektriciteit is een slechtere warmtedrager dan water. Als de verwarming wordt uitgezet, verliest het snel zijn warmte
  • De kosten voor elektrisch verwarmen zijn drie keer hoger dan een watergevoerd systeem
  • Bij een elektrische muurverwarming stijgen de maandelijkse energiekosten aanzienlijk. Bij de watergedragen variant bespaar je t.o.v. van traditionele radiatoren gemiddeld 15% op de energiekosten (van €90 in de maand naar €77,-). Bij een elektrische variant stijgt de energienota met 300% (van €90 in de maand naar €270)
  • Als je deze stroomtoename wilt opvangen met zonnepanelen, heb je 6x zoveel zonnepanelen nodig als normaal. Daarnaast heb je in de winter juist die warmte nodig terwijl de zonnepanelen dan weinig opwekken. Nu kun je nog salderen (gratis leveren en gratis ‘terugkopen’ van het net), maar dit voordeel blijft hoogstwaarschijnlijk niet in dezelfde vorm bestaan.

Wandverwarming kosten Muurverwarming prijzen

Berekening energiekosten gas en elektra

1 kuub (m3) aardgas geeft evenveel warmte als 8kWh elektrische warmte (VR toestel). De verhouding is dus 1 op 8. Hierbij moet uiteraard worden opgemerkt dat gas niet duurzaam is.

Verschil in kosten tussen gas en elektriciteit (uitgaande van 1 kuub gas =  8kWh elektra)

  • Gaskosten = € 0,67 per kuub (m³)
  • Elektriciteitskosten = € 0,25 per kilowattuur (kWh) x 8 = €2,-

Dat betekent dat het verwarmen op basis van elektriciteit drie keer duurder is dan gas. In plaats van gas kun je kiezen voor de duurzame brandstof houtpellets. Deze brandstof verbrand je met een pelletkachel of pelletketel.

 

Muurverwarming kopen

Variotherm heeft verschillende soorten muurverwarming. Eén waarbij in de wandplaat al een verwarmingsbuis verwerkt zit. Deze schroef je eenvoudig op een regelwerk en sluit je aan op de cv-installatie. Bij dit systeem hoef je de muur niet ‘nat’ af te werken met eco-pleister / leem. Voor steenachtige muren is er een variant waarbij je de verwarmingsbuis in een rail aan de muur drukt. Als laatste werk je de muur af met eco-pleister of leem.

Heb je interesse in muurverwarming? Neem dan contact op via info@variotherm.nl, 058 – 288 47 39 of vul onderstaand formulier in.

Contactformulier

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *