Variotherm.nl > Nieuws > Muurverwarming nadelen & voordelen

Muurverwarming nadelen & voordelen

Blog over muurverwarming nadelen en voordelen

Wat zijn muurverwarming nadelen en welke voordelen haal je uit deze unieke verwarmingsmogelijkheid? Het antwoord lees je hier. Ik vertel eerst echter even wat muurverwarming precies is, wat het doet en hoe je het toepast. Met muurverwarming creëer je namelijk, in tegenstelling tot hoge temperatuur radiatoren, een veel aangenamer binnenklimaat. Dit heeft o.a. te maken met de stralingswarmte waar het systeem mee werkt. Hierbij wordt de warmte op het lichaam gestraald. Dit voelt als de warmte van een open haard of zonnepanelen.

Bij de installatie van muurverwarming is het meest verstandig om de verwarming tegen de binnenkant van de buitengevel aan te brengen. Dus niet op tussenwanden. Zo voorkom je koude muren en zorgt je ervoor dat het huis rondom warme muren heeft. Dat bespaart een hoop energie en verhoogt het comfort. in feite trek je het huis een warme jas aan. Heb je na het lezen van het artikel nog vragen? Stel ze dan aan onze specialisten via info@variotherm.nl of 058 – 288 47 39.

 

Nadelen muurverwarming

 • Muurverwarming en boren is vaak geen goede combi. Je kunt immers zomaar een verwarmingsbuis doorboren. Bij het Variotherm muurverwarmingssysteem is dit wel mogelijk omdat de verwarmingsbuis een aluminium laag bevat. Met een leidingzoeker / buisdetector spoor je zo achteraf de locatie van de buis op. Je kunt vervolgens veilig een schilderij, lamp of foto aan de muur bevestigen.
 • Dit systeem straalt de warmte richting de kamer. Als er dus een kast voor de wand staat, zal er dus minder stralingswarmte zijn. Houd dus rekening met de indeling van de kamer.
 • De muur zal wat dikker worden vanwege de opbouw. Gemiddeld moet je rekening houden met een 20mm.

 

Voordelen muurverwarming

 • Efficienter dan vloerverwarming (30% meer afgifte) en meest duurzame oplossing
 • Wanneer je een robuuste houten vloer wilt behouden, dan is wandverwarming aan te raden
 • In combinatie met een warmtepomp kun je het systeem in de zomer als koelwand gebruiken. Comfortabel koelen zonder koude luchtverplaatsing zoals bij een airco
 • Energiebesparing van 12 – 15% door de lagere stookkosten (lage temperatuur verwarming)
 • Aangename warme muren en gevoel door de stralingswarmte
 • Schone lucht omdat er geen sprake is van stofverplaatsing. Er is namelijk geen luchtcirculatie waarin stof wordt meegenomen
 • Snelle opwarming omdat de buizen dicht aan het wandoppervlak liggen
 • Mooie strakke afwerking doordat je geen radiatoren meer hebt
 • Meer ruimte in de kamer
 • Voor nieuwbouw en renovatie
 • Voor houtskeletbouw en voor traditionele muren

Muurverwarming - kant en klaar inclusief verwarmingsbuisMuurverwarming voor natte bouw
 

Stralingswarmte en warme muren voor hoog comfortgevoel

Als je kiest voor muurverwarming, dan kies je voor het hoogste comfort! Helemaal als je wandverwarming combineert met vloerverwarming. Met deze systemen wordt een ruimte namelijk overal gelijkmatig verdeeld en heb je geen last van koude plekken.

 

Geen irritatie luchtwegen door gezond binnenklimaat

Een kamertemperatuur moet aangenaam zijn. Echter een gezond binnenklimaat is net zo belangrijk. Helemaal als je gevoelige luchtwegen (astma) hebt. Een traditionele radiator produceert namelijk bewegende lucht. Hierdoor komen er allerlei stof, stofschroei en vuildeeltjes in de lucht terecht. Dit kan leiden tot irritatie aan de luchtwegen of andere lichamelijke klachten. Bij wandverwarming heb je hier geen last van.

 

Muurverwarming afwerken met leem, stucwerk of behang

Hoe je de muurverwarming afwerkt hangt af van je wens én het type muurverwarming. Bij een normale muurverwarming gebruik je namelijk leem, pleisterwerk of stuc om de verwarmingsbuis weg te werken. Bij een droogsysteem maak je echter gebruik van kant-en-klare fermacell wandplaten met daarin de verwarmingsbuis verwerkt. Deze platen kun je direct afwerken met behang of bijvoorbeeld een dunne laag stuc.

Tip:  Leem heeft een goede vochtregulerende werking en daardoor voelt de kamer nooit meer ‘droog’ aan.

 

Opbouw muurverwarming

Energie besparen met muurverwarming

Net als vloerverwarming werkt muurverwarming met lage temperatuur verwarming (LTV). Waar een normale radiatoren pas goed  functioneert bij 60 tot 90 graden, ligt de watertemperatuur bij wandverwarming veel lager. Bij Variotherm is dit 25 tot 35 graden en daardoor ook ideaal voor een warmtepomp. Dit betekent een flinke maandelijkse energiebesparing.

Daarnaast bespaar je veel energie op ‘transportverliezen’. De temperatuur in de aanvoerleidingen (transport) is met 25-40° veel lager dan bij radiatoren. Dat betekent dus ook minder warmteverlies.

Een derde punt is de thermostaat temperatuur. Door het hoge comfort van stralingswarmte kan de thermostaat vaak 1 tot 2° lager. In totaal bespaar je gemiddeld 10-15% op je energiekosten.

Wil je nog veel meer besparen? De Variotherm muurverwarming werkt op basis van water (niet elektrisch). Een combinatie met een warmtepomp, pelletketel of zonnecollectoren is dus het meest duurzame.

 

Muurverwarming kopen

Interesse in wandverwarming? Laat je dan adviseren door onze specialisten via info@variotherm.nl of 058 – 288 47 39. Daarbij is het goed om te weten is dat de Variotherm systemen alleen rechtstreeks worden verkocht aan installatiebedrijven en wederverkopers.

4 Comments

 1. Benoit Swennen | | Beantwoorden

  Beste,
  Ik ben bezig met een verbouwing en zou graag muur- en/of plafondverwarming plaatsen. Ik ben nog aan het twijfelen om alles zelf uit te voeren of het te laten plaatsen door een installateur. Kunt u mij de contactgegevens doorsturen van een verdeelpunt en van installateurs in België, regio Aalter aub (regio Brugge -Gent).
  Alvast bedankt, Benoit Swennen

  • admin | | Beantwoorden

   Beste Benoit Swennen,

   In Nederland worden de Variotherm systemen geleverd door Technea Duurzaam. In Belgie distribueert het bedrijf Climatrix (http://www.climatrix.be/) de systemen. Zij kunnen je verder helpen. Mocht dat niet lukken, dan kun je uiteraard altijd nog even contact opnemen.

   Als Variotherm Nederland willen we adviseren om de wandverwarming en plafondverwarming te laten installeren door een installatiebedrijf. Mits technische ervaring is het ook prima zelf te installeren.

 2. berrie Fijn | | Beantwoorden

  Mij is verteld dat wanneer je een alleen muurverwaging hebt je toch nog een gewone radiator nodig hebt wil je de kamer goed verwarmen. Klopt dit ?

  • admin | | Beantwoorden

   Beste Berrie Fijn,

   Ja en nee. Een kamer heeft een bepaalde inhoud (m3) en om die inhoud te verwarmen is een bepaald vermogen nodig. Dit werkt zowel bij een radiator of wandverwarming hetzelfde. Het afgiftesysteem (de wandverwarming of radiator) zal voldoende afgifte moeten hebben om de ruimte te kunnen verwarmen. De hoogte van afgifte verschil per merk wandverwarming, die van ons heeft de hoogste afgifte in de markt. Maar je zult begrijpen dat als je 3 m² wandverwarming plaatst, je een grote ruimte niet warm krijgt. Het beschikbare oppervlak (m²) is dus ook belangrijk om een wandverwarming als hoofdverwarming en dus zonder radiator in te kunnen zetten. Het is erg verstandig om een berekening te laten maken hoeveel vermogen de ruimte vraagt. Hoop je vraag zo te hebben beantwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *