Monument verduurzamen met lage temperatuur afgiftesystemen

Wil je een monument verduurzamen? Laat je inspireren door dit project van Rogs Onderhoud. Zij hebben bij de renovatie van dit Joodse monument in Den Haag onze Variokomp droogbouw vloerverwarming gebruikt. Er zijn 18mm gipsvezel / fermacell noppenplaten op de houten ondervloer gelegd. De bestaande vloer bleef dus behouden en kwam slechts 20mm omhoog.

 

 

Monument verduurzamen met lage opbouw vloerverwarming

Een monument verduurzamen is vaak complexer dan een standaard woning. Je hebt namelijk te maken met allerlei regelgeving. Een goede en relatief eenvoudige manier is het vervangen van de hoge temperatuur radiatoren. Een radiator heeft namelijk hoge water temperaturen (HT) nodig van 65 tot 80 graden. Voor die temperaturen moet een cv-ketel veel energie leveren. Een vloerverwarming is echter een lage temperatuur afgiftesysteem en werkt met temperaturen van 25-55 graden. Door deze lagere temperatuur hoeft de cv-ketel minder energie te leveren en dat levert energiebesparingen van gemiddeld 10 – 25% op.

 

Normale vloerverwarming vaak niet mogelijk bij monumenten

Een normale vloerverwarming is veel dikker en zwaarder dan een lage opbouw vloerverwarming. Doordat monumenten vaak een houten vloerconstructie hebben die niet verwijderd mag worden, is een normale vloerverwarming geen optie. Rogs Onderhoud adviseerde daarom een lage opbouw vloerverwarming vanwege:

  1. Het lage gewicht: slechts 25 kilo per m2
  2. De dunne opbouwhoogte van 20mm
  3. De bewezen ervaring (wordt veel toegepast)

Variotherm kunststof Vloerverwarming verdeler Variotherm droogbouw vloerverwarming in monument Energiezuinig monument met lage temperatuur vloerverwarming

 

WENS VOOR HOOG COMFORT

Energiebesparing was bij de woningeigenaren één van de eisen. Daarnaast was er de wens voor een comfortabeler binnenklimaat. Een gelijkmatig verwarmde ruimte, warme voeten en aangename stralingswarmte. Ook bij deze wens bood Variokomp de uitkomst. De vloerverwarming straalt namelijk de warmte op het lichaam i.p.v. dat het koude lucht verwarmt zoals radiatoren. Een extra voordeel van de geringe luchtverplaatsing is dat er minder stofdeeltjes door de lucht zweven. Vloerverwarming levert dus ook een gezonder binnenklimaat op.

 

 

INSTALLATIE VAN VARIOKOMP

Ons droogsysteem vloerverwarming bestaat uit een 18mm gipsvezel / fermacell plaat met daarin voorgefreesde noppen. Dit proces gebeurt al in de fabriek zodat je op locatie geen stof hebt. De verwarmingsbuis kun je in zowel slakkenhuis als meander patroon tussen de noppen lopen. De vloerverwarming wordt vervolgens afgewerkt met een speciale vulmassa voor de perfecte warmteoverdracht. Voor sommige eindvloeren moet er vervolgens geëgaliseerd worden.

Variotherm Variokomp droogsysteem vloerverwarming Monument verduurzamen et-droogbouw vloerverwarming

330m2 LAGE OPBOUW VLOERVERWARMING

Installatiebedrijf Rogs Onderhoud heeft in totaal ruim 330 Variokomp aangelegd. Daarnaast is een andere ruimte voorzien van vloerverwarming met draadstaalmatten. Dit omdat daar een zwaluwstaart ondervloer lag.

 

“Installateur / adviseur en projecten waarbij je droogbouw vloerverwarming nodig hebt? We helpen je graag verder via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in.”

Team Variotherm

Toegepaste producten