Woningrenovatie met droogbouw vloerverwarming

Nederland telt ruim 7 miljoen woningen en veel worden nog verwarmd met hoge temperatuur afgiftesystemen (radiatoren). Bij dit soort woningen loopt je soms tegen uitdagingen aan als je vloerverwarming wilt installeren. Bijvoorbeeld omdat er weinig opbouwhoogte beschikbaar is of de oudere woning heeft een houten vloerconstructie. In dat soort situaties biedt een droogbouw vloerverwarming uitkomst, net als bij deze woning in Groningen.

 

Woningrenovatie met droogbouw vloerverwarming op bestaande betonnen vloer

Deze woning aan de Speenkruidstraat in Groningen heeft een bestaande betonnen vloer. Daarom is gekozen om onze droogbouw vloerverwarming hier bovenop te leggen. Door de dunne opbouwhoogte van 20mm, kwam te vloer slechts licht omhoog. Een ander voordeel is dat de fermacell noppenplaten zwevend worden gelegd. Er komt dus geen schroef of lijmwerk aan te pas.

Renovatie woning met in woonkamer Variokomp Droogbouw vloerverwarming Renovatie woonkamer met vloerverwarming Variotherm fermacell noppenlaat vloerverwarming Variotherm lage opbouw vloerverwarming in woonkamer en keuken Vloerverwarming met Variotherm droogbouw vloerverwarming Variotherm lage opbouw vloerverwarming in toiler en hal verbouwing woonkamer met Variotherm vloerverwarming droogbouw Variotherm Variokomp droogbouw vloerverwarming vullen met vulmassa Variokomp droogbouw vloerverwarming afgewerkt met vulmassa

Installatie van droogbouw vloerverwarming

Voordat de lage opbouw vloerverwarming wordt gelegd, is het belangrijk dat de vloer schoon, star en vlak is. Om het warmteverlies zoveel mogelijk te beperken is het verstandig om de vloer de isoleren. Als dat niet vanuit de kruipruimte kan, dan kun je XPS-isolatieplaten onder onze 18mm gipsvezelplaten leggen. Dat mag maximaal 30cm zijn vanwege de druksterkte.

Bovenop de isolatieplaten (of direct op de ondervloer) komt een dampdichte bouwfolie te liggen. Rondom de ruimte plaats je randstrookisolatie, waarna je de fermacell noppenplaten in halfsteensverband neerlegt. Dit kan zwevend waardoor lijm- en schroefwerk overbodig is.

De volgende stap is het inlopen van de verwarmingsbuis. Dit kan zowel in meander als slakkenhuispatroon en per groep kun je maximaal 75 meter gebruiken. Nadat dit is gebeurt, maak je de vulmassa aan en breng je deze aan met een spaan. De vulmassa loopt vervolgens in de naden en maakt de vloer vlak. Bij een temperatuur van 20 graden is de vloer binnen 5 uren weer begaanbaar. Soms is het nodig om de vloer nog te egaliseren vanwege de eindvloer.

De vloerverwarming is hierna geschikt, afhankelijk van de vloer, om af te werken met de eindvloer. Bij dit project is de vloerverwarming aangesloten op een pompverdeler met 7 groepen.

PROJECTGEGEVENS

 

“Installateur /adviseur en projecten waarbij droogbouw vloerverwarming nodig zijn? We helpen je graag verder via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in.”

Team Variotherm

Toegepaste producten