Klimaatplafond voor perfect binnenklimaat

Werking klimaatplafond

We stellen steeds hogere eisen aan ons comfort. Het mag in de zomer binnen niet te warm zijn en in de winterperiode moet het aangenaam warm zijn. Voor een optimaal binnenklimaat is een klimaatplafond een slimme oplossing. Bij dit afgiftesysteem geniet je van een stille, gezonde, tochtvrije en energiezuinige oplossing. Je kunt een klimaatplafond namelijk zowel koelen als bijverwarmen. Voor de hoofdverwarming heb je dus nog een vloerverwarming of wandverwarming nodig. heb je altijd een stabiele binnentemperatuur.

 

 

Hoe werkt een klimaatplafond?

Zoals aangegeven is een klimaatplafond een afgiftesystemen. Dat betekent dat het warmte (of kou) afgeeft, net als bij een radiator. De verwarmingsmethode is echter anders. Een radiator werkt met convectiewarmte waarbij koude lucht wordt opgewarmd en bij het circuleren weer afkoelt. Het klimaatplafond werkt op basis van stralingswarmte en heeft dus geen luchtstromingen. Hierdoor heb je geen last van stofverplaatsing, koude tocht of lawaai zoals bij een airco.

Om warm of koud water door de buizen te laten stromen heb je natuurlijk wel een opwekker nodig. Om koud water te laten circuleren kun je een koelunit of warmtepomp gebruiken.Naast koud water kun je ook warm water (met cv) door de buizen in het plafond laten stromen. De warmte die daarbij wordt afgegeven heet ook wel stralingswarmte, dit voelt als warmte van de zon of de open haard. Het verwarmen van een ruimte via het plafond is echter niet de meest comfortabele manier en het stralingseffect is beperkt tot 2-3 meter. Als de installatie dus te hoog hangt gaat het effect verloren.Voor het verwarmen van ruimtes adviseren wij daarom een combinatie van vloerverwarming en wandverwarming.

 

Voordelen klimaatplafond

  • Keuzevrijheid in installatiemogelijkheden
  • Gelijkmatig gekoelde ruimtes
  • Geluidsloos, tochtvrij & energiezuinig
  • Eenvoudig en snel te installeren
  • Aangename stralingswarmte
  • Verwarmen mogelijk, wel afhankelijk van plafondhoogte
installatie klimaatplafond monteren
Installatie klimaatplafond op regelwerk

Soorten klimaatplafonds

  1. Droogbouw klimaatplafond waarbij plafondplaten met daarin de buis verwerkt worden bevestigd om een houten regelwerk of metall stud. Deze platen zijn ook verkrijgbaar met akoestische demping. De platen hebben dan speciale akoestische gaten en vliesdoek.
  2. Akoestisch klimaatplafond
  3. Klimaatplafond waarbij de buizen via een rails aan het plafond zijn bevestigd. Het geheel wordt daarbij afwerkt met Eco-pleister, leem of stuc.

 

Referentieprojecten

Veel installatiebedrijven kiezen voor Variotherm vanwege het installatiegemak, uitstekende kwaliteit en hoge afgiftes. Onze systemen worden dan ook veel toegepast in o.a. de luxe bouw, monumentale panden en kantoren. Ter inspiratie heb ik hieronder een paar referentieprojecten geplaatst. Klik op de afbeeldingen voor meer projectinformatie.

klimaatplafond-koelplafonds-regelwerk-droogbouw-renovatie
Luxe appartement
koelplafond tinyhouse
Tinyhouse
Entree en hal voorzien van koelplafonds
Ziekenhuis

 

 

 

 

 

 

 

Arjen: wil je meer info over onze klimaatplafonds? Neem dan contact met mij op via 058 – 288 47 39 ofinfo@variotherm.nl. Ik sta je graag te woord”

arjen schots
Arjen Schots