Gezond binnenklimaat door prefab gipsvezel wandverwarming

Een hoge arbeidsproductiviteit en een laag ziekteverzuim. De droom van iedere werkgever. Maar hoe bereik je het? Een belangrijke factor is een gezond binnenklimaat. Frisse lucht, weinig stofcirculatie, comfortabel verwarmde ruimtes en veel lichtinval. Een bedrijf die veel waarde hecht aan het binnenklimaat, is Adviesbureau Merosch. Zij hebben een gymzaal uit 1955 omgetoverd tot bedrijfspand. Duurzaamheid en circulair renoveren waren daarbij een vereiste. In 2018 zijn ze zelfs uitgeroepen als  één van de meest duurzame projecten.Merosch adviesbureau gezond gebouw

Stralingswarmte voor gezond binnenklimaat

De methode waarop een ruimte wordt verwarmd is van grote invloed op de gezondheid van medewerkers. Bij radiatoren wordt koude lucht verwarmd door de hete lamellen. Hierdoor ontstaat een constante luchtstroom waardoor ook stof- en schroeideeltjes worden verplaatst. Bovendien zorgt het voor ongelijkmatig verwarmde plekken, ook wel koude zones genoemd.

Adviesbureau Merosch heeft daarom gekozen voor watergedragen lage temperatuur afgiftesystemen. Deze werken met stralingswarmte waarbij geen hete lucht wordt verplaatst. Bij deze methode wordt de warmte direct op het lichaam en de objecten in de kamer gestraald. Het warmtegevoel kun je vergelijken met de warmte van de zon of de houtkachel.

Variotherm verschil wandverwarming radiatoren stralingswarmte convectieverwarming

Wandverwarming als hoofdverwarming

Vanwege de hoge comforteisen, hoge benodigde afgifte en ecologische bouwmaterialen, heeft het adviesbureau gekozen voor onze Module wandverwarming en droogbouw vloerverwarming. De wandverwarming fungeert daarbij als hoofdverwarming. Dat is mogelijk vanwege de zeer hoge afgifte per vierkante meter.

Gymzaal circulair duurzaam gerenoveerd tot gezonde gebouwenMetal stud voorzetwand met prefab gipsvezel wandverwarming Prefab droogbouw wandverwarming met fermacell gipsvezelplate variothermDroogbouw vloerverwarming op verdieping Droogbouw vloerverwarming op verdiepingsvloer

 

Kantoor met wandverwarming variotherm Variotherm wandverwarming lage temperatuur verwarming met muurverwarming Variotherm wandverwarming werking stralingswarmte

Variotherm Droogbouw Wandverwarming met gipsplaat voor op regelwerk of metal stud

Droogbouw vloerverwarming op verdiepingsvloer

Op de verdiepingsvloeren is onze droogbouw vloerverwarming gebruikt. Door de dunne opbouwhoogte van 20mm en lage gewicht van 25 kilo per vierkante meter, was dit de perfecte oplossing.

 

 

Gasloos verwarmen met warmtepomp

Bij het renovatieproject zijn alleen het casco en de gymvloer gespaard gebleven. Bovendien zijn zoveel mogelijk ‘oude’ materiaal gebruikt bij de renovatie.

Omdat de wens was om losgekoppeld te zijn van het gasnet, wordt het gebouw verwarmd met een warmtepomp. Deze cv-ketel zorgt op basis van elektriciteit voor warmte en kan ook koelen. De warmtepomp werkt echter optimaal (minder hoge stookkosten) in combinatie met een lage temperatuur afgiftesysteem en niet met hoge temperatuur radiatoren. Omdat de wandverwarming en vloerverwarming een extreem hoge afgifte hebben, is het mogelijk op de laagste temperaturen (25 – 30 graden) te verwarmen. De warmtepomp is in de zomer bovendien in staat om de ruimtes te koelen door koud water door het buizennetwerk te laten stromen.

Energielabels

  • GPR 8,8 (hoogste in zijn klasse)
  • BREAAM Excellent
  • WELL (gezondheidslabel) zilver
  • NL greenlabel A voor de tuin

 

“Installateur / adviseur en projecten waarbij je droogbouw wandverwarming nodig hebt? We helpen je graag verder via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in.”

Team Variotherm

Toegepaste producten