Zeer lage temperatuur verwarming

Zeer lage temperatuur verwarming

Zeer lage temperatuur verwarming. Deze manier van verwarmen is erg populair en vaak de standaard bij nieuwbouw woningen. Dat komt omdat het flink energie bespaart en meer comfort oplevert. Daarnaast heeft de warmtepomp invloed op de populariteit. Je leest hier hoe zeer lage temperatuur verwarming werkt en wat de voordelen zijn.

 

Hoe werkt zeer lage temperatuur verwarming?

Anders dan in de nieuwbouw, hangen in de bestaande bouw vaak nog radiatoren aan de muur. Dit afgiftesysteem heeft een relatief klein afgifteoppervlak en gebruikt hoge watertemperaturen om de ruimte om de gewenste temperatuur te houden. Daarnaast zijn oudere woningen vaak slecht en matig geïsoleerd. Om een huis te verwarmen levert de gasketel daarom aanvoertemperaturen van circa 65 – 90 graden.

Een duurzame afgiftesysteem is bijvoorbeeld vloerverwarming of wandverwarming. Deze afgiftesystemen kunnen op zeer lage temperatuur (35-55 graden) werken. De oppervlakte van de vloer en/of wand is namelijk vele malen groter dan een traditionele radiator. Hierdoor bereik je met veel lagere temperaturen hetzelfde (of beter) comfort. Hoe laag de aanvoertemperatuur kan hangt af van:

  • Transmissieverliezen (resultaat van isolatie, kierdichting, ventilatie)
  • Type afgiftesysteem en de afgifte per vierkante meter

 

 

Soorten lage temperatuur afgiftesystemen

Als fabrikant zijn we sinds 1979 gespecialiseerd in energiezuinige afgiftesystemen. Onze lage temperatuur afgiftesystemen zijn:

Variotherm droogbouw klimaatplafond / koelplafondVariokomp droogbouw vloerverwarming - lage opbouw

 

ENERGIEBESPARING

Met onze lage temperatuur afgiftesystemen bespaar je gemiddeld 15 – 20% op de energierekening. Onze afgiftesystemen staan namelijk bekend om de zeer hoge afgiftes per vierkante meter (m²). In ideale situaties zijn zelfs aanvoer/retourtemperaturen van 25-30 graden mogelijk.

Een HR cv-ketel, warmtepomp of pelletketel hoeft dus veel minder heet water te leveren en dat scheelt flink in de stookkosten! Daarnaast zorgt de stralingswarmte (anders dan convectie) van vloer/wandverwarming ervoor dat de thermostaat tot 2 graden lager kan. Verderop lichten we stralingswarmte verder toe.

Variotherm verschil wandverwarming radiatoren stralingswarmte convectieverwarming

COMFORTVERBETERING

Een traditionele radiator werkt op basis van convectie. Hierbij stroomt koude lucht vanaf onder door de radiator. Doordat de lamellen heet zijn, stijgt de luchttemperatuur. De nu warmere lucht stijgt richting het plafond en daalt, naarmate het kouder wordt, weer naar beneden. Door dit principe wordt een ruimte niet gelijkmatig verwarmd en kun je ‘koude zones’ ervaren. Bovendien zorgt de luchtstroom voor verplaatsing van stofdeeltjes.

Een vloerverwarming of wandverwarming werkt op basis van stralingswarmte. Dit voelt hetzelfde als de warmte van de zon of open haard. Bij dit principe wordt de warmte rechtstreeks op het lichaam en objecten in de ruimte gestraald. Mensen ervaren dit als zeer aangenaam.

 

 

WARMTEPOMP

In nieuwbouw woningen is de warmtepomp tegenwoordig de standaard. Deze duurzame warmteopwekker werkt echter anders dan de vertrouwde gasketel. Zo is het rendement van de warmtepomp optimaal als er zeer lage temperatuur verwarming wordt gebruikt. Onze afgiftesystemen worden dan ook veel gecombineerd met warmtepompen.

 

‘Installateur en/of adviseur en wil je meer weten over onze lt-afgiftesystemen? Neem gerust contact op via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”

Team Variotherm