Welke soorten wandverwarming zijn er?

Welke soorten wandverwarming zijn er?

Er bestaan grofweg twee soorten wandverwarming, een elektrische of watergedragen variant. In dit artikel vertellen we meer over het verschil tussen beide en lichten we toe waarom wij alleen kiezen voor watergedragen wandverwarming.

 

Watergedragen of elektrische wandverwarming?

Als fabrikant zijn we gespecialiseerd in energiezuinige afgiftesystemen. Dat is één van de redenen waarom we alleen watergedragen wandverwarming maken. Een elektrische wandverwarming is in aanschaf vaak wel goedkoper, alleen ben je op lange termijn een stuk duurder uit. De stroomrekening stijgt namelijk fors (300%). Dit verschil kun je bij een gemiddeld dakoppervlak niet opvangen met zonnepanelen. Twee andere redenen om te kiezen voor de watergedragen variant zijn:

  • Verwarmen op basis van warm water is veel comfortabeler
  • Een watergedragen systeem kun je combineren met een duurzame warmtebronnen (warmtepomp en pelletketel)

 

Hoge energienota bij elektrische wandverwarming

Vaak wordt beweerd dat het extra stroomverbruik (300%) van een elektrische wandverwarming op te vangen is met zonnepanelen. Je hebt dan echter wel zes keer zoveel zonnepanelen nodig als normaal. Veel daken zijn daar niet groot genoeg voor.

Daarnaast heb je in de winter juist veel warmte nodig. In deze periode wekken zonnepanelen amper iets op. Het salderen van zonnestroom klinkt interessant, maar in de periodes dat de zon niet schijnt komt de stroom vaak gewoon uit kolencentrales. Bovendien stopt de salderingsregeling binnenkort.

 

Installeren variotherm droogbouw wandverwarming Soorten wandverwarming - Montage & installatiehandleiding wandverwarming wandverwarming panelen Wandverwarming fermacell platen

Droogbouw wandverwarming: gipsvezel wandverwarming incl. verwarmingsbuis

Heb je als installateur projecten waarbij zolders, houtskelet gebouwen of grachtenpanden voorzien moeten worden van lage temperatuur verwarming? Onze Module wandverwarming is dan dé oplossing. Bij dit systeem werk je met een 18mm fermacell wandverwarming paneel. In de plaat zit vanuit de fabriek al een buis verwerkt.

De gipsplaten zijn er in diverse afmetingen. Het systeem is daardoor overal en snel te installeren. Zelfs op schuine wanden! Na het plaatsen van de platen verbind je aan de onderkant de verwarmingsbuizen met elkaar. De muurverwarming is vervolgens klaar voor de definitieve afwerking, bijvoorbeeld met leem of stuc.

 

Voordelen module wandverwarming

  • Prefab plaatsysteem.
  • Snelle verwarming van de gipsvezelplaten door zeer goed contact.
  • Ook te gebruiken als wandkoelingssysteem. Met een (warmte)pomp laat je in de zomer koud water door de buizen stromen.
  • Bouwbiologisch geteste FERMACELL® gipsvezelplaat IBR-keurmerk (Instituut voor Baubiologie Rosenheim)

Montage Installatievoorbeeld wandverwarming Wandverwarming stenen muur opbouw onderdelen wandverwarming

Muurverwarming voor op stenen muur

Naast ons droogbouwsysteem, hebben we ook muurverwarming voor op stenen muren. Het systeem bestaat uit bevestingsrails, slagpluggen, verwarmingsbuis, ecopleister of leem. Op een steenachtige muur breng je met slagpluggen de bevestigingsrails aan. Dit om de 50 centimeter. Vervolgens klik je vanaf onder de verwarmingsbuis in de rails.

Voordelen Register wandverwarming

  • Eco-pleister geeft optimale warmteoverdracht
  • Leem heeft een hoge vochtregulerende werking
  • Bouw biologisch product (IBO-keurmerk)
  • Energiebesparend en hoog comfort
  • Aansluitbaar op warmtepompen, pelletketels of gasgestookte cv-ketel
  • Opbouw van slechts 22 mm
  • 10 jaar garantie

 

“Installateur /adviseur en wandverwarming nodig bij een project? We helpen je graag verder via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in.”

Team Variotherm