Muurverwarming nadelen & voordelen
Waarschijnlijk overweeg je muurverwarming omdat je zoekt naar ‘muurverwarming nadelen & voordelen. Hieronder lichten we de belangrijkste toe en vertellen kort iets over de werking van wandverwarming.
Over muurverwarming
Muurverwarming is net als vloerverwarming een lage temperatuur afgiftesysteem. Waar een traditionele radiator de koude luchtstroom verwarmt met stalen lamellen, werkt een muurverwarming met stralingswarmte. Je verwarmt dus geen lucht, maar straalt de warmte rechtstreeks op het lichaam. Deze methode van verwarmen wordt als zeer aangenaam, energiezuinig en gezond ervaren.
Werking
Bij vloerverwarming plaats je een buizennetwerk in de vloer. Om de buizen op de muur te plaatsen, zijn er twee soorten methodes. Als eerste kun je kant-en-klare gipsplaten met geïntegreerde buis aan een voorzetwand bevestigen. De andere methode is het bevestigen van een klikrails aan de muur waar je vervolgens de buis indrukt. Met een gasketel kun je vervolgens warm water door de groepen laten lopen. Is er een warmtepomp met koelfunctie aanwezig? Dan kun je in de zomer ook koud water door de buizen laten lopen. Hierdoor fungeert het systeem als koeloplossing.
Nadelen muurverwarming
- Wil je een schilderij ophangen? Je kunt niet zomaar in de muur boren omdat de kans bestaat dat je een verwarmingsbuis raakt. Gelukkig heeft onze buis een aluminium laag. Met een leidingzoeker / buisdetector spoor je achteraf de locatie van de buis op. Vervolgens kun je veilig een schilderij, lamp of foto aan de muur bevestigen.
- Zoals aangegeven werkt muurverwarming met stralingswarmte. Als je een kast voor de muur plaatst, dan is er op die plek minder stralingswarmte. Houd dus rekening met de indeling van de kamer.
- De muur zal wat dikker worden vanwege de opbouw. Gemiddeld moet je rekening houden met een 20mm.
Voordelen muurverwarming
- Een muur heeft een veel groter oppervlak dan een radiator. Hierdoor kun je met een extreem lage aanvoer/retour temperatuur werken.
Bij een radiator ligt dat tussen de 65 – 80 graden en bij een lage temperatuur afgiftesysteem is dat slechts 25-55 graden
-
30% meer afgifte dan vloerverwarming
- Hoog comfort door warme muren en stralingswarmte <– knuffelmuur
-
Ideaal als je een bestaande (houten) vloer wilt behouden
-
Zowel verwarmen als koelen.
-
12-15% energiebesparing door de lagere stookkosten (lage temperatuur verwarming)
- Schone lucht omdat er geen sprake is van stofverplaatsing. Er is namelijk geen luchtcirculatie waarin stof wordt meegenomen
-
Snelle opwarming omdat de buizen dicht aan het wandoppervlak liggen
-
Mooie strakke afwerking doordat je geen radiatoren meer hebt
-
Meer ruimte in de kamer
-
Voor nieuwbouw en renovatie
- Voor houtskeletbouw en voor traditionele muren
Op welke muren toepassen
Bij de installatie van muurverwarming is het verstandig om de verwarming tegen de binnenkant van de buitengevel aan te brengen. Dus niet op tussenwanden. Zo voorkom je koude muren en zorg je ervoor dat het huis rondom warme muren heeft. Dat bespaart een hoop energie en verhoogt het comfort. In feite trek je het huis een warme jas aan.
Stralingswarmte en warme muren voor hoog comfortgevoel
Als je kiest voor muurverwarming, dan kies je voor het hoogste comfort. Helemaal als je wandverwarming combineert met vloerverwarming en klimaatplafonds. Met deze systemen wordt een ruimte namelijk overal gelijkmatig verdeeld en heb je geen last van koude plekken.
Geen irritatie luchtwegen door gezond binnenklimaat
Een gezond binnenklimaat is net zo belangrijk als comfort. Helemaal als je gevoelige luchtwegen (astma) hebt. Bij een radiator is er sprake van circulerende koude/warme lucht. Hierdoor circuleert er stof, stofschroei en vuildeeltjes door de kamer. Dit kan leiden tot irritatie aan de luchtwegen of andere lichamelijke klachten. Door de stralingswarmte van wandverwarming heb je hier geen last van.
Muurverwarming met leem, stucwerk of behang
Hoe je de muurverwarming afwerkt hangt af van je wens én het type muurverwarming. Bij een normale muurverwarming gebruik je namelijk leem, pleisterwerk of stuc om de verwarmingsbuis weg te werken. Bij een droogsysteem maak je echter gebruik van gipsvezel / fermacell wandplaten met daarin de verwarmingsbuis verwerkt. Deze platen kun je direct afwerken met behang of bijvoorbeeld een dunne laag stuc.
Tip: Leem heeft een goede vochtregulerende werking en daardoor voelt de kamer nooit meer ‘droog’ aan.
Energie besparen met muurverwarming
Net als vloerverwarming werkt muurverwarming met lage temperatuur verwarming (LTV). Dit betekent een flinke maandelijkse energiebesparing.
- Minder ‘transportverliezen’.
- Temperatuur in de aanvoerleidingen (transport) is met 25-40° veel lager dan bij radiatoren. Dat betekent dus ook minder warmteverlies.
- Door het hoge comfort van stralingswarmte kan de thermostaat vaak 1 tot 2° lager. In totaal bespaar je gemiddeld 10-15% op je energiekosten.
- Combineren met warmtepomp, pelletketel of zonneboiler
variotherm
Variotherm is een Oostenrijkse fabrikant die sinds 1979 gespecialiseerd is in energiezuinige afgiftesystemen. Onze oplossingen worden sinds 2004 geleverd via Technea. Zij zijn groothandel in uitsluitende duurzame installatietechnieken en leveren alleen rechtstreeks aan installateurs. Ben je particulier? Laat jouw huissinstallateur contact opnemen met Technea of koop zelfs via een wederverkoper zoals Vihamij of Warmteservice.
“Gratis offerte voor muurverwarming? Laat als installateur jouw projectgegevens achter via ons opnameformulier.”