Renovatie van een villa of woning?

Renovatie van een villa of woning?

Bij de renovatie van een villa of woning komt vaak veel kijken. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe aanbouw of de volledige woning wordt gestript. Dat is een mooi moment om het comfort van het binnenklimaat aan te pakken. Bijvoorbeeld door het toepassen van isolatie, ventilatiesystemen (met wtw) en het toepassen van lage temperatuur afgiftesystemen zoals vloerverwarming, wandverwarming of klimaatplafonds. Op deze pagina lees je waarom het verstandig is om de traditionele radiatoren te vervangen door energiezuinige afgiftesystemen. 

 

 

Stralingswarmte: gezond en prettig binnenklimaat

Een radiator werkt op basis van convectie. Dat betekent dat het afgiftesysteem lucht verwarmt. Koude lucht stroomt langs de hete lamellen en wordt daardoor warm. De warme lucht stijgt vervolgens richting het plafond. Nadat de hete lucht langzaam afkoelt, daalt deze weer. Hierdoor ontstaan koude luchtstromen en ervaar je bovendien koude zones. 

Onze lage temperatuur afgiftesystemen werken op basis van stralingswarmte. Hierbij wordt de warmte rechtstreeks op het lichaam en de objecten in de ruimte ‘gestraald’. Het comfortgevoel dat daarbij ontstaat voelt als de warmte van zonnestralen.

  • Luchtstromen nemen aanzienlijk af waardoor stofdeeltjes zich minder verspreiden
  • Geen sprake van droge lucht (zoals bij een airco)

Variotherm verschil wandverwarming radiatoren stralingswarmte convectieverwarming

Energiebesparing

Een radiator heeft een relatief klein afgifteoppervlak en moet met hoge temperaturen (> 65 graden) gevoed worden om de ruimte warm te krijgen. Een vloerverwarming of wandverwarming heeft een veel groter afgifteoppervlak. Hierdoor heb je veel lagere aanvoertemperaturen nodig om dezelfde ruimte te verwarmen. De warmtebron hoeft minder energie te leveren en dat resulteert in energiebesparingen van 15 – 20%.

 

Vloerverwarming, wandverwarming of klimaatplafonds?

Dit hangt af van de situatie en de wensen van de eindgebruiker. Voor het beste comfort is een combinatie van vloerverwarming met wandverwarming en/of klimaatplafonds wenselijk. Met een warmtepomp kun je de ruimtes dan namelijk zowel verwarmen als koelen. Voor de ruimteverwarming gebruik je de vloer en wandverwarming. Om oververhitting van ruimtes te voorkomen, gebruik je het afgiftesysteem in de wand en het plafond. 

Door de toepassing van bijvoorbeeld klimaatplafonds én vloerverwarming heb je een nog veel groter afgifteoppervlak. Hierdoor gaan de aanvoertemperaturen nog verder omlaag.

 

 

VOORDELEN VARIOTHERM AFGIFTESYSTEMEN

  • Garantie op het hoogste comfort
  • Hoge energiebesparing
  • Zeer hoge afgiftes per vierkante meter
  • Installatiegemak
  • Bewezen kwaliteit

 

 

XPS-isolatieplaten onder variotherm variokomp lage opbouw vloerverwarming

VLOERVERWARMING OP IEDERE VERDIEPING

In villa’s of grachtenpanden is vaak sprake van een bestaande houten of betonnen vloer. Hierdoor is een normale vloerverwarming geen optie. Gelukkig hebben we voor o.a. de renovatie van een villa speciale droogbouw afgiftesystemen.

Voor de verwarming van de vloer hebben we de Variokomp droogbouw vloerverwarming. Dit systeem heeft een totale opbouwhoogte van 20mm en weegt slechts 25 kilo per vierkante meter. Hierdoor is het geschikt om bovenop bestaande (houten) vloerconstructies te leggen). 

 

HOOGSTE COMFORT

Eén van de verschillen tussen een normaal systeem en Variokomp is de dikte van de opbouwvloer. Deze dikte heeft een grote invloed op het comfort. Bij de dunne vloerverwarming hoef je namelijk minder vloermassa te verwarmen. Hierdoor reageert het systeem vliegensvlug. Een duidelijk opwarming is binnen 30 minuten voelbaar.

De dunne massa betekent ook dat de vloer weer snel kan afkoelen. Dit is ideaal voor ruimtes met veel zoninvloed. Zodra de zon gaat schijnen kan de temperatuur binnen namelijk snel oplopen. Je wilt dan geen vloerverwarming die nog uren warmte blijft afgeven. Doordat ons systeem snel reageert blijft de temperatuur binnen stabiel en aangenaam (geen heftige schommelingen in temperatuur).

 

Droogbouw vloerverwarming Variokomp

 

 

VOORDELEN VARIOKOMP

  • Wordt zwevend, schoon en snel gelegd. (Geen frees, schroef of lijmwerk op locatie)
  • Snelle droogtijd (vaak binnen 3-5 uur weer begaanbaar)
  • Geschikt voor eindvloeren zoals pu-gietvloeren, steen, laminaat, hout of pvc
  • Door zeer hoge afgifte per vierkante meter vaak geschikt als hoofdverwarming
  • Wordt zeer veel toegepast in de renovatiesector
  • Dunste opbouwhoogte

 

 

 

 

 

WANDVERWARMING

Voor de toepassing van wandverwarming hebben we twee oplossingen. Een droogbouw variant waarbij je 18mm gipsvezelplaten aan een houten of metal stud voorzetwand schroeft. Het makkelijke aan dit systeem is dat de platen een geïntegreerde buis hebben waardoor je ze alleen onderling hoeft te koppelen. (Tip: deze platen zijn ook geschikt voor schuine wanden)

Daarnaast hebben we nog een variant met pleisterafwerking. Hierbij bevestig je een klikrails aan de steenachtige muur. Na het aanbrengen van de buis werk je het geheel af met stuc, leem of eco-pleister. 

 

 

KLIMAATPLAFONDS

Net als bij wandverwarming, kun je met klimaatplafonds zowel koelen als verwarmen. Ook hierbij hebben we een droogbouw variant en een pleister variant. Daarnaast is ook een akoestisch klimaatplafond verkrijgbaar. Speciale akoestische boormarkeringen en akoestisch vliesdoek aan de achterkant zorgen voor een fluisterstil comfort. 

 

 

PROJECTEN

Op onze website plaatsen we regelmatig projecten waarbij installatiebedrijven onze afgiftesystemen hebben toegepast. Hieronder een greep of klik hier voor ons volledige portfolio.

Restaurant met vloerverwarming op houten vloerconstructie

Kasteel Amerongen

Luxe villa

Gezond binnenklimaat in het gezonde gebouw van adviesbureau merosch

Merosch adviesbureau

 

 

‘Installateur / adviseur en interesse in onze afgiftesystemen? We helpen je graag verder via 058 – 288 47 39 of vul ons contactformulier in”

Team Variotherm